چطور یک وکیل خوب و خبره پیدا کنیم؟
چطور یک وکیل خوب و خبره پیدا کنیم؟
خیلی از زمان ها ممکنه درگیر یک مسئله حقوقی شده باشیم و چون تخصص و آگاهی در مورد تمام ماده های قانونی نداریم به فکر پیدا کردن یک وکیل خوب و خبره برای حل مشکلمان می گردیم. یک انتخاب خوب و موفق همیشه از روی علم، دانش، آگاهی و شناخت سرچشمه می گیرد. چه بسا در طول زندگی خود انتخاب های درست و غلط بسیاری داشتیم .
ما در این مقاله سعی میکنیم تا با دادن یکسری اطلاعات به شما در یافتن یک وکیل خوب کمک کنیم.
اگرچه پیدا کردن یک وکیل در هرزمینه ای کار آسانی است، اما شناخت بهترین وکیل قطعا کار سختی است. ولی شما با شناخت ویژگی های یک وکیل خوب و آگاهی از وظایف وکیل می توانید راحتر به بهترین وکیل دست پیدا کنید.
تعریف وکالت
معنی لغوی وکالت، تفویض و واگذار نمودن است و در اصطلاح حقوقی، وکالت عقدی است که به موجب یکی از طرفین، طرف دیگر را برای انجام امری نایب (وکیل) خود می نماید.
قانون مدنی ایران در ماده ۶۵۶ وکالت را چنین تعریف کرده است؛ وکالت عقدی است که بموجب آن یکی از طرفین طرف دیگر را بر انجام امری نایب خود قرار می دهد.
پس از شناخت بهترین وکیل ، با انعقاد عقد وکالت می توانید کارهای حقوقی و… خود را به او واگذار کنید. با انعقاد عقد وکالت، وکیل و موکل در برابر یکدیگر حق و تکلیف یافته، دارای روابط حقوقی، وظایف وکیل و مسئولیت های متقابلی می شوند.
وکالت یکی از عقود بسیار رایج می باشد، که امروزه در صحنههای اجتماعی و اقتصادی و بانکها استفادۀ زیادی می شود. وکالت عقد است و در نتیجه نیاز به ایجاب موکّل و قبول وکیل دارد.
از حین بسته شدن عقد وکالت اقدامات بهترین وکیل در موضوع وکالت تا زمان پابرجایی عقد به مثابه اقدامات موکل بوده و نافذ محسوب می شود و موکل نمی تواند از وضعیت بوجود آمده تخطی نماید و ملزم به انجام آثاری است که حاصل شده است.
عقد وکالت از عقود جایز است به این مفهوم که طرفین عقد (وکیل و موکل) هر زمان لازم دیدند می توانند عقد وکالت را فسخ نمایند و برای این انجام اینکار نیاز به تنفیذ و یا پذیرش توسط طرف مقابل نمی باشد، فسخ توسط موکل را “عزل” و فسخ توسط بهترین وکیل را “استعفاء” می نامند.
اختیارات وکیل
وظایف و اختیارات وکیل طبق قراردادی است که بین دو طرف منعقد شده است ولی طبق قانون مدنی به طور کلی می توان گفت که :
1- وكيل نمي تواند عملي را كه از حدود وكالت او خارج است انجام دهد. در واقع وکیل باید در حدود وکالت اقدام کند .
2 – وكيل بايد در تصرفات و اقدامات خود مصلحت موكل را مراعات نمايد و از آنچه كه موكل به صراحت به او اختيار داده يا بر حسب قرائن و عرف و عادت داخل اختيار اوست تجاوز نكند .
3 – وكيل بايد حساب مدت وكالت خود را به موكل بدهد و آنچه را كه بجاي او دريافت كرده است به او رد كند .
مسئولیت وکیل در صورت تعدی از حدود اختیارات
گاهی ممکن است وکیل در اختیاراتش تعدی یا تفریط کند و خسارتي متوجه موكل شود كه عرفا وكيل مسبب آن محسوب مي گردد در این صورت مسئول خواهد بود بع عبارت دیگر یعنی علت و سبب خسارتی که به موکل وارد شده است ناشی از عمل وکیل باشد وکیل مسئول می باشد .
اگر وكيل ( كه وكالت در توكيل نداشته ) انجام امري را كه در آن وكالت دارد به شخص ثالثي واگذار كند هر يك از وكيل و شخص ثالث در مقابل موكل نسبت به خساراتي كه مسبب محسوب مي شود مسئول خواهد بود .
لازم به ذکر است که در صورتی که وکیل از حدود وظایف و اختیاراتش که در قرارداد وکالت بوده است خارج شود معامله وی فضولی است به دلیل این که فاقد سمت می باشد .
انواع و اقسام وکالت
همانطور که گفتیم وکالت عقدی است که به موجب آن یکی از طرفین ، طرف دیگر را برای انجام امر و یا اموری نایب خود می نماید ، در دادسراها و دادگاهها پیگیری پرونده و دفاع ، توسط خود شخص و یا توسط وکیل دادگستری و به وکالت از طرف موکل انجام می شود و اعطای وکالت ممکن است به یکی از طرق ذیل صورت گیرد:
1 – وکالت تعینی : وکالتی است که از طرف شخص به وکیل تعینی و انتخابی خود ارجاع می گردد که ممکن است وکالت حسب مورد به وکیل پایه یک دادگستری و یا به وکیل پایه دو دادگستری داده شود .
2 – وکالت اتفاقی : اشخاصی که واجد معلومات کافی برای وکالت باشند ولی شغل آنها وکیل دادگستری نباشد اگر بخواهند برای خویشاوندان نسبی و سببی خود تا درجه دوم از طبقه سوم وکالت نمایند ، ممکن است که سه نوبت در سال به آنها وکالت اتفاقی داده شود.
3 – وکالت معاضدتی : وکالت معاضدتی وکالتی است که در موضوعات حقوقی از طرف کانون وکلا یا مرکز امور مشاوران حقوقی ، وکلا و کارشناسان قوه قضاییه به وکیل دادگستری ارجاع می شود .
4 – وکالت تسخیری : وکالتی است که از طرف دادگاهها در امور کیفری برای دفاع از متهم در جرائمی که مجازات آن بر حسب قانون قصاص نفس ، اعدام ، رجم ، حبس ابد می باشد ، به وکیل دادگستری ارجاع می شود و چنانچه متهم شخصاً وکیل معرفی ننماید ، تعیین وکیل تسخیری برای او الزامی است مگر در خصوص جرائم منافی عفت که متهم از حضور یا معرفی وکیل امتناع می نماید .
5 – وکالت اشخاص حقوقی حقوق عمومی : وزارتخانه ها ، موسسات دولتی و وابسته به دولت ، شرکتهای دولتی ، نهادهای انقلاب اسلامی و موسسات عمومی غیر دولتی ، شهرداری ها و بانکها می توانند علاوه بر استفاده از وکیل دادگستری از اداره حقوقی خود یا کارمندان رسمی خود تحت شرایطی به عنوان نماینده حقوقی استفاده نمایند و می بایست معرفی نامه نمایندگی حقوقی به مراجع قضایی ارائه نموده و حدود اختیارات نماینده نیز مشخص باشد .
6 – وکالت اشخاص حقوقی حقوق خصوصی : نظر به اینکه اعطای نمایندگی حقوقی از سوی شرکتهای خصوصی جهت اقامه دعوی ، دفاع و پیگیری پرونده در دادگاهها و دادسراها پذیرفته نیست لذا شرکتها می توانند با اعطای وکالت به وکیل دادگستری نسبت به اقامه دعوی ، دفاع و پیگیری امورات خود در محاکم ، توسط وکیل دادگستری اقدام نمایند .
7 – وکالت در مطالعه پرونده : اشخاصی که توان مالی پرداخت حق الوکاله جهت اعطای وکالت در دفاع و پیگری پرونده را ندارند و یا اشخاصی که صرفاً قصد اطلاع حقوقی از روند دادرسی و بررسی پرونده را دارند می توانند با اعطای وکالت در مطالعه پرونده به وکیل دادگستری از مزایای این نوع وکالت بهره مند شوند .
وکالت در ادارات : با توجه به گسترش روز افزون قوانین و مقررات در کلیه امورات ، اشخاصی که توان و اطلاعات حقوقی لازم و فرصت پیگیری و انجام امورات خود را در ادارات ندارند می توانند با مراجعه و اعطای وکالت به وکیل دادگستری ، پیگیری و انجام امورات خود را به وکیل محول نمایند .
حق الوکاله وکیل : چنانچه خواهان در پرونده حقوقی دارای وکیل باشد ، حق الوکاله وکیل طبق تعرفه و به موجب مواد 515 و 519 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی ، از خوانده قابل مطالبه بوده و در صورت وصول محکوم به و خسارات دادرسی ( هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل ) از محکوم علیه ، هزینه داشتن وکیل برای خواهان ( محکوم له ) به صورت رایگان تمام خواهد شد .
هر یک از اصحاب دعوی می توانند به جای خود وکیل به دادگاه معرفی نمایند ولی در مواردی که دادگاه حضور شخص خواهان و یا خوانده یا هر دو را لازم بداند در این صورت شخصاً مکلف به حضور خواهند بود .
وکالت در دادگاه ها ممکن است به موجب سند رسمی یا غیر رسمی باشد که در صورت اخیر ، در مورد وکالت نامه های تنظیمی در ایران ، وکیل میتواند ذیل وکالت نامه تأیید کند که وکالت نامه را موکل شخصاً در حضور او امضاء یا مهر کرده یا انگشت زده است .
اگر وکالت در جلسه دادرسی داده شود ، مراتب در صورت جلسه قید و به امضای موکل می رسد .
در صورتی که وکالت در خارج از ایران داده شده باشد باید به گواهی یکی از مأمورین سیاسی یا کنسولی جمهوری اسلامی ایران رسیده باشد .
ماده 35 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی در خصوص وکالت مقرر داشته : « وکالت در دادگاهها شامل تمام اختیارات راجع به امر دادرسی است جز آنچه را که موکل استثناء کرده یا توکیل در آن خلاف شرع باشد ، لیکن در امور زیر باید اختیارات وکیل در وکالت نامه تصریح شود :
1 – وکالت راجع به اعتراض به رأی ، تجدیدنظر ، فرجام خواهی و اعاده دادرسی .
2 – وکالت در مصالحه و سازش .
3 – وکالت در ادعای جعل یا انکار و تردید نسبت به سند طرف و استردادسند .
4 – وکالت در تعیین جاعل .
5 – وکالت در ارجاع دعوا به داوری و تعیین داور .
6 – وکالت در توکیل .
7 – وکالت در تعیین مصدق و کارشناس .
8 – وکالت در دعوای خسارت .
9 – وکالت در استرداد دادخواست یا دعوا .
10 – وکالت در جلب شخص ثالث و دفاع از دعوای ثالث .
11 – وکالت در ورود شخص ثالث و دفاع از دعوای ورود ثالث .
12 – وکالت در دعوای متقابل و دفاع در قبال آن .
13 – وکالت در ادعای اعسار .
14 – وکالت در قبول یا رد سوگند .
تبصره 1 – اشاره به شماره های یاد شده در این ماده بدون ذکر موضوع آن ، تصریح محسوب نمی شود .
تبصره 2 – سوگند ، شهادت ، اقرار ، لعان و ایلاء قابل توکیل نمی باشد . »
وکیل در دادرسی ، در صورتی حق درخواست صدور برگ اجرایی و تعقیب عملیات آن و أخذ محکوم به و وجوه ایداعی به نام موکل را خواهد داشت که در وکالت نامه تصریح شده باشد .
وکالت عادی یا کاری چیست؟
عقد وکالت در موضوعات کاری طبق اصول در دفاتر اسناد رسمی تنظیم و نگارش می شود. لکن عدم انجام این تشریفات موجب زوال و بطلان عقد وکالت نیست، مزیت بستن عقد وکالت در دفاتر اسناد رسمی اعتبار اثباتی این اسناد بوده و جهت استحکام و تسریع در انجام امور محوله لازم است بصورت رسمی تنظیم شود.
لازم به ذکر است که بهترین وکیل، طی روند اغلب ادارات، سازمانها و نهادها جهت انجام امور محوله موکل نیازمند داشتن وکالت نامه رسمی که در آن موضوع وکالت صریحا قید و نگارش شده است، می باشد درواقع عملا عقد وکالت کاری بصورت رسمی بایستی تنظیم شود و دارای اعتبار می باشد.
نمونه هایی از وکالت های کاری
1- وکالت در طلاق که از سوی شوهر که دارای حق طلاق است به همسرش تفویض می شود که بتواند با انتخاب وکیل دادگستری (در صورتی که خانم وکیل دادگستری نباشد) از دادگاه تقاضای متارکه نماید.
2- وکالت کاری به مقاطعه کار(پیمانکار) جهت انجام امر جاری و اخذ مجوز های لازم و مراجعه به سازمانهای نظام مهندسی، شهرداری، ادارات دولتی و مالیاتی
3- وکالت در انجام معاملات (بیع، اجاره، صلح، هبه، وقف وصیت و…)
4- وکالت در مراجعه به ادارات و بانکها که نیازمند حضور شخص اصیل بوده لکن به دلیل پاره ای از مشکلات توانایی حضور را ندارند.
وکالت قضایی(دادگستری)
در مقابل موضوعاتی هستند که تخصصی محسوب می شود و بهترین وکیل بایستی اخذ مجوز بگیرد و نهایتا نهادها و سازمانها تنها با داشتن چنین مجوزی ملزم به پذیرش هستند به این خاطر که تخصص موضوع وکالت جهت غبطه موکل امری ضروری محسوب می شود، اخذ و مجوز وکالت دادگستری آزمون وکالت بوده که در پی قبولی آن آزمون با گذراندن بالغ بر دو سال کارآموزی و سپس پذیرفته شدن در امتحان اختبار صادر می شود.
در ایران مهمترین موضوعی که نیازمند تخصص جهت امر وکالت بوده وکالت قضایی یا وکالت در دادگستری ها است. لذا جهت طرح دعوا و شرکت در جلسات رسیدگی در دادگاه ها، دادسراها و شوراهای حل اختلاف هر شخص نمی تواند به نیابت از موکل در دعوای موکل یا بطرفیت ایشان انتخاب شود و با داشتن وکالت نامه کاری رسمی از حقوق موکل دفاع نماید.
به سبب اینکه دارندگان مجوز قضایی را وکیل دادگستری گویند هر زمان صحبتی از موضوع وکالت یا بهترین وکیل می شود به ذهن ها اینگونه خطور می کند که منظور وکالت قضایی یا وکیل دادگستری است و کمتر توجه ها به وکالت کاری که از نظر تعدد و گستردگی وسیع تر نیز می باشد جلب می شود.
وجوه اشتراک و تمایز وکالت دادگستری و کاری
وجه اشتراک وکالت کاری و قضایی همان نیابت داشتن وکیل از جانب موکل در امر موضوع وکالت بوده و عدم حضور موکل موجب نمی شود که اقدام وکیل باطل یا غیر نافذ قلمداد شود.
در مقابل وجه تمایز این دو امر علاوه بر داشتن مجوز جهت وکالت قضایی دارای این تفاوتهاست.
1- در وکالت قضایی برخلاف وکالت کاری، حدود اختیارات موکل و وکیل در عزل و استعفاء بهترین وکیل اگر موجب تجدید جلسه رسیدگی شود مورد پذیرش دادگاه واقع نمی شود.
2- عقد وکالت قضایی بر خلاف وکالت کاری، بصورت عادی هم مقبول بوده و دارای اعتبار بیشتری نسبت به عقد وکالت کاری عادی است از طرفی بهترین وکیل جهت اخذ وکالت لازم به مراجعه به دفاتر اسناد رسمی نبوده و می تواند در پورتال کاری خود در سامانه ثنا وکالت شخصی را عهده دار شود. و امضاء ها ذیل وکالتنامه به طریق الکترونیکی و غیر حضوری از طریق پیامک و فرستادن کد پیامکی به وکیل درج و عقد وکالت شکل می گیرد.
3- وکلای دادگستری دارای درجات اعتباری متفاوتی هستند که به سه دسته وکلای کارآموز، پایه دو و پایه یک تقسیم می شوند. وکلای کارآموز و پایه دو از انجام برخی از امور وکالت مانند مطالبات وجه و حقوقی تقویمی بالغ بر 500 میلیون تومان و همچنین کیفری یک (قتل، حبس ابد، تعزیری درجات 1، 2 و 3 و…) که مرجع تجدید نظر آنها دیوان عالی کشور است و … منع شده اند. وکلای کارآموز بایستی علاوه بر امضای خود امضای وکیل سرپرست را نیز اخذ نمایند.
4- بر خلاف وکالت کاری در پاره ای از موضوعات اصیل حتما می بایست وکیل اختیار کند بدین معنا که دادگاه به موضوع دعوا تا زمانی که موکل اخذ وکیل نکرده باشد رسیدگی نمی نماید. دعاوی موضوع دادگاه های کیفری یک از جمله موضوعاتی است که الزام به اختیار وکیل ضروری است.
5- وکیل قضایی (دادگستری) بر خلاف وکیل عادی (کاری) اصولا و قاعدتا برای بهتر و مفیدتر انجام شدن موضوع وکالت انتخاب و معرفی می شود لذا داشتن وکیل دادگستری به مراتب مثمرثمرتر از نداشتن آن جهت پاسخگویی، دفاع و نگه داشتن مواعد قضایی و پیگیری امور قضایی است لکن در وکالت کاری به جهت مشغولیت موکل و ضیق وقت اصولا شخصی را به نیابت انتخاب می کند در واقع بهترین وکیل انتخابی ماموری برای موکل بوده تا تحت اوامر آمر خود به انجام امرش بپردازد.
وکالت مطلق: یعنی این که شخصی را برای تمام امور وکیل کند و این وکالت شامل امور اداری و مالی موکل میشود مثل فروش و یا خرید و یا پرداخت هزینه خانواده که در این قسم اعمال وکیل نیاز به اجازۀ موکل ندارد.
وکالت مقید: در این نوع وکالت، مورد وکالت مشخص و معین است و بهترین وکیل باید در همان مورد معین، عمل نماید. مثل خرید خانه یا فروش ماشین
چه مدارکی برای تنظیم وکالتنامه لازم است؟
برای نوشتن وکالت نامه، کارت ملی و شناسنامه وکیل و موکل و کپی آنها ضروری است.
اگر قرار است برای خرید و فروش خودرو یا ملکی وکالت داده شود، باید سند و مدارکی که نشاندهنده مالکیت موکل است، به دفترخانهها ارائه کنید. یعنی هر حقی که قرار است از سوی موکل به وکیلی داده شود، باید مدارکی مبنی بر داشتن آن حق توسط موکل ارائه شود.
مواردی که در وکالتنامه بلاعزل باید رعایت کنید:
وکالتنامه را به دقت بخوانید. تمام مواردی که میخواهید عنوان کنید را با جزئیات بنویسید.
در معاملات کلان از طریق وکالت نامه، حتما قبل از انجام معامله اعتبار وکالت نامه از دفترخانه تنظیمکننده سند، کتباً استعلام شود.
بهتر است فقط برای امور اداری از وکالت بلاعزل استفاده کنید و اگر ملکی خریداری میکنید، هرچه زودتر به سند قطعی تبدیل کنید.
برای تنظیم وکالت نامه حتما به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنید. وکالت نامه شما باید به صورت کتبی نوشته شود و در دفترخانههای رسمی به ثبت برسد. در غیر این صورت وکالت شما نسبت به بهترین وکیل فسخ شده، و قانونی نیست.
از وکالت نامه دو نسخه تهیه کنید؛ یک نسخه دست فروشنده و یک نسخه دست خریدار باشد.
با افرادی که نمی شناسید به هیچ عنوان معاملات وکالتی انجام ندهید.
در انتها اگر به دنبال بهترین وکیل در امور دعاوی خانواده هستید اینجا کلیک کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.