آشنایی با خواص درمانی گیاه بادرنجبویه
بادرنجبویه محبوب زنبور عسل است، وقتی زنبور مسافت زیادی از کندو دور میشود، با عطر این گیاه راه بازگشت خود را پیدا میکند.گفته میشود که زنبورهای عسل هیچ گاه باغی را که بادرنجبویه در آن میروید ترک نمیکنند و کندوی معطر به بوی این گیاه، زنبورهای جدیدی را تشویق میکند که در آن کندو اقامت گزینند.
[box type=”shadow” align=”aligncenter” class=”” width=””]بادرنجبویه، بادرنگبویه یا بادرنجوبه با نام علمی Melissa officinalis گیاهی است معطر، علفی، چند ساله، پایا، پرشاخه و پرپشت که ارتفاع آن به ۳۰ تا ۸۰ سانتیمتر و حتی بیشتر میرسد.[/box]
این گیاه از تیره نعناعیان است که به حالت وحشی و خودرو در ایران میروید و دارای عطری با طعم لیموی تند بوده و موطن اصلی آن قسمت وسیعی از شرق مدیترانه است و در برخی نقاط آذربایجان و جلگه خزر نیز یافت میشود.از جمله خواص بادرنجبویه که داروی مورد علاقه پزشک بزرگ ایرانی، ابوعلی سینا بوده میتوان به تأثیر در درمان بیماریهای قلب، معده و روده اشاره کرد. بادرنجبویه بیشتر بهعنوان گیاه آرام بخش اعصاب، مفرح، نشاطآور و خوشبوکننده دهان شناخته میشود.
این گیاه مانند هر ماده مفید دیگری، مضراتی نیز دارد، برای مثال گیاه بادرنجبویه افزایشدهنده فشار خون است و برای افرادی با عارضه پر فشاری خون مضر است.
همچنین بادرنجبویه دارای طبعی گرم وخشک که از خواص آن به صورت دمنوش میتوان بهره برد و همینطور به صورت خام و خشک شده مورد استفاده است.بهبود تهوع، تأثیر درمانی در مراحل اول سرماخوردگی، رفع خستگی عصبی و افسردگی، خوش بوکننده دهان، تقویت حافظه و جلوگیری از ایجاد سکته قلبی و مغزی و دم کرده آن تعریق بدن را افزایش میدهد.
در درمان سنتی سرماخوردگی همراه با تب میباشد، بهعلت طبع گرم آن افراد با مزاج گرم استفاده نکنند بهتر است در صورت استفاده مصلح بنفشه وسکنجنبین و… استفاده شود.پاکسازی کبد از سموم و بهبود جریان خود در مغز و در نهایت رفع کم حافظگی بخشی از خواص بی شمار گیاه بادرنجویه است. خواص بادرنجبویه تازه بهحدی است که در اسپانیا برگ تازه آن را با چای معمولی مخلوط و یک نوشیدنی مطبوع از آن تهیه میکنند.
بهبود عملکرد دستگاه گوارش
عصاره بادرنجبویه به دلیل فعالیت آنتی اکسیدانی خود به تقویت عملکرد سیستم گوارش کمک میکند. شواهد نشان میدهد که این گیاه همانند نعناع و سنبل ختایی به درمان یبوست کمک میکند و مانع بروز زخم معده میشود. همچنین این گیاه میتواند به تسکین علائمی مانند حالت تهوع، استفراغ و احساس سنگینی معده کمک کند. این گیاه محرک دستگاه گوارش است و به هضم غذا نیز بسیار کمک میکند.
تقویت سیستم ایمنی بدن
گیاه بادرنجبویه نقش موثری در تقویت سیستم ایمنی و دیواره غشای سلولها دارد، با عفونتها مقابله کرده و مانع ورود باکتری و ویروس به سلولها میشود. این گیاه سرشار از کافئیک اسید است که واکنش اکسیداسیون را خنثی میکند. همچنین گیاه بادرنجبویه به عنوان یک ضد التهاب طبیعی عمل کرده و از بدن افراد در برابر بیماریهای مزمن محافظت میکند.
درمان اضطراب
یکی از شناختهشدهترین خواص بادرنجبویه اثر آرامبخشی آن است. معمولاً از این گیاه برای درمان اضطراب و بیخوابی استفاده میشود. بادرنجبویه در بهبود کیفیت خواب، کاهش علائم بیخوابی و دیگر اختلالات خواب به ویژه در دوران یائسگی بسیار مؤثر است. به منظور رفع بیخوابیهای ناشی از استرس و فشارهای عصبی نوشیدن روزانه یک تا دو فنجان دمنوش بادرنجبویه میتواند مؤثر باشد.
درمان تبخال
تبخال درمان دائمی ندارد، اما استفاده از بعضی روشهای درمانی میتواند تعداد دفعات تبخال زدن را کمتر کند. به نظر میرسد که بادرنجبویه به دلیل دارا بودن ترکیبات آنتی اکسیدانی مانند تاننها و پلیفنلها میتواند دوره بهبود تبخال را کوتاهتر و فواصل بین تبخال زدن را طولانیتر کند. استفاده از کرم یا روغن اسانس این گیاه به شکل موضعی برای درمان ویروس تبخال بسیار مفید است.
ممکن است گرفتگی های دوره قاعدگی را تسکین ببخشد:
برخی از مطالعات انجام شده نشان می دهد بادرنجبویه می تواند درد و نشانه های دوران قاعدگی را تسکین ببخشد.
مطالعه منتشر شده در سال ۲۰۱۵ اثر این گیاه در کاهش شدت گرفتگی ها در ۱۰۰ دختر دبیرستانی را مورد بررسی قرار داد. دخترانی که از این گیاه استفاده کرده بودند شدت نشانه های سندرم پیش از قاعدگی شان کمتر بود. برای تایید این یافته ها به مطالعات بیشتری نیاز هست.
چگونه از بادرنجبویه برای کاهش نشانه های دوران قاعدگی استفاده کنیم؟ ۱۲۰۰ میلی گرم بادرنجبویه را به صورت روزانه مصرف کنید. اینکار به گیاه اجازه می دهد قبل از فرا رسیدن دوره قاعدگی به خوبی جذب سیستم تان شود. برای کاهش نشانه ها در گذشت زمان به مصرف ادامه دهید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.