روش کاشت و پرورش ریحان در خانه ( گلدان و باغچه )
ریحان یک سبزی محبوب ایرانی و فوق العاده خوشبو، خوش طعم و پر خاصیت است. پرورش ریحان باعث میشود همیشه و همه جا از وجود این گیاه فوق العاده بهرهمند شویم. کافی است به هر غذایی چند عدد برگ ریحان اضافه کنیم تا مزه و بوی آن غذا از خوب، تبدیل به عالی شود. ریحان در بسیاری از غذاها و دسرها مثل پاستا، سس گوجه و غذاهای ایتالیایی جایگاه ویژه ای دارد و همراه بسیاری از غذاهای ایرانی از جمله کباب نیز بکار میرود.
ریحان گیاهی است که در هوای گرم رشد . رایج ترین نوع ریحان، ریحان شیرین است؛ انواع دیگر شامل ریحان بنفش (کم تر از ریحان شیرین)، ریحان لیمویی ( طعم لیمو ) و ریحان تایلندی ( طعم شیرین بیان ) دارد.
طبیعت ریحان در اوّل گرم و در دوم خشک است. بعضی افراد ریحان را دم می کنند و به جای چای مینوشند که خواص فوق العاده زیادی داشته و خستگی را در از بین میبرد. همچنین مقوی معده و روده و تقویت کننده ی قلب است . با توجه به خواص بسیار زیاد ریحان، جای تعجبی ندارد که بسیاری از مردم در پی کاشت و پرورش این گیاه در منزل خود هستند. در این مطلب به طور کامل در مورد پرورش ریحان در خانه آشنا میشوید . لطفا تا پایان مطلب همراه ما باشید.
کاشت ریحان آسان است اما در تابستان فقط در فضای باز و تنها زمانی که خاک به خوبی گرم می شود رشد می کند، پس طبق آن برنامه ریزی کنید.
شرایط محیطی مناسب برای پرورش ریحان
مثل هر گیاه دیگری، ریحان نیز نیاز به شرایطی محیطی خاص برای رشد دارد. برخلاف بسیاری از گیاهان آپارتمانی و خانگی که نیازی کمی به نور خورشید و یا به اصطلاح نور غیر مستقیم دارند، ریحان برای پرورش در خانه نیاز به مقدار بسیار بسیار زیادی نور خورشید دارد. به هر حال این گیاه در طول دوره تکامل و رشد خود دائم در معرض نور خورشید بوده و همین شرایط هنوز هم پابرجاست. در نتیجه بهترین مکان برای پرورش و کاشت ریحان در گلدان، پنجرههای رو به جنوب و باغچه هایی که نور خورشید کافی دارند هستند.
کاشت ریحان از طریق بذر داخل گلدان
نکته اول که برای کاشت و پرورش ریحان داخل گلدان یا باغچه در نظر بگیرید انتخاب بذرهای سالم و استاندارد است که آنها را باید یک روز قبل از کاشت در مقداری آب ولرم بریزید. شما می توانید بذر ریحان را بین 8 ساعت تا سه روز در آب نگه دارید تا خوب و کامل متورم شوند.
مرحله بعد انتخاب گلدان مناسب است که باید آن را تا ارتفاع 15 سانتی متری با مخلوط خاک باغچه و خاکبرگ پرکنید.
حالا نوبت به کاشت ریحان می رسد ، در این مرحله ابتدا بذرها را از آب بیرون اورده و به روی یک پارچه یا روزنامه قرار می دهیم تا به خوبی نم آنها گرفته شود.
بذرها را حداکثر در عمق 5/0 تا 1 سانتیمتری، با فاصله 15 سانتیمتری روی سطح خاک می پاشیم و روی بذرها را با کمی خاک می پوشانیم.
[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]نکته:توجه داشته باشید که اگر اندازه بذر دو میلی متر باشد، شما باید حداکثر دو میلی متر روی آن را با خاک بپوشانید.[/box]
بعد از انجام صحیح این مرحله سطح گلدان را با یک برگ روزنامه می پوشانیم تا بذرها کامل زیر روزنامه قرار بگیرند.
شما باید هر روز دو تا چهار بار روی گلدانی که بذرهای ریحان را کاشته اید با یک آب پاش کوچک آب بریزید تا سطح آن کاملا خیس شود و گلدان را دو تا پنج روز در گرم ترین جای ممکن قرار دهید.
فراموش نکنید که وقتی ریحان جوانه زد، نباید اجازه دهید خاک خشک شود و باید هر روز آبیاری انجام دهید.
روش صحیح انجام مراحل کاشت و پروش ریحان در باغچه
- در شروع کشت، کاشت بذر ها را 6 هفته قبل از آخرین سرما شروع کنید. ( به تاریخ های یخ بندان محلی مراجعه کنید .)
- برای کاشت در بیرون از منزل، صبر کنید تا زمین حداقل به 50 درجه – ترجیحا حدود 70 درجه فارنهایت برای رشد بهتر برسد ، بدون گرما، گیاه رشد نخواهد کرد.
- ریحان باید در مکانی بروید که روزانه 6 تا 8 ساعت آفتاب کامل را دریافت کند؛ خاک باید مرطوب و زهکشی شده باشد.
- کشت گیاه یا جوانه آن حدود 10 تا 12 اینچی عمق زمین قرار دارند، آن ها باید حدود 12 تا 24 اینچ ارتفاع داشته باشند ؛ برای گیاهان کوچک تر، گیاه ( حدود 16 تا 24 اینچی عمق زمین قرار دارد ).
- در طول دوره های خشک تابستان، به طور آزاد گیاهان را آبیاری کنید.
- به یاد داشته باشید به محض این که به نظر رسید برگ ها رشد کرده اند برگ را بچینید چون دوباره می روید.
- اگر در حال برنامه ریزی برای پخت وپز با این گیاهان، هستید گیاه را درخاک تمیز بکارید ( از کودهای شیمیایی استفاده نکنید چون مضر هستند ) و آن ها را دوراز مسیر های شلوغ بکارید تا گیاهان صدمه نبینند، گوجه فرنگی همسایه خوبی برای ریحان در باغ است.
مراقبت و نگهداری از گیاه ریحان
- دقت کنید که خاک گیاه مرطوب باشد گیاه ریحان رطوبت را دوست دارد. اگر در یک منطقه گرم زندگی می کنید، از مالچ در اطراف گیاهان ریحان استفاده کنید ( مالچ به مرطوب نگه داشتن خاک کمک خواهد کرد).
- بعد از اینکه اولین برگ ها رویید آنها را هرس کنید.
- هر زمان که یک شاخه شش تا هشت برگ دارد، هرس را ادامه دهید.
- بعد از 6 هفته، از رویش زود هنگام گیاه جلوگیری کنید اگر گیاهان رشد می کنند، فقط آن ها را ببرید.
- اگر هوا سرد باشد، حتما گیاه را از قبل برداشت کنید چون هوای سرد گیاهان را نابود خواهد کرد.
آفات و بیماری های سبزی ریحان
- شته
- انواع باکتری و برگ های قارچی، بیماری های ریشه ای و ساقه
برداشت و روش های صحیح نگه داری ریحان
- برگ های ریحان را به محض این که به ارتفاع 6 تا 8 اینچی رسید شروع به چیدن کنید.
- وقتی درجه حرارت به 80 درجه می رسد، ریحان واقعا شروع به تکرار می کند.
- دقت کنید برگ ها را به طور مرتب در تابستان بچینید تا رشد در طول تابستان افزایش یابد.
- حتی اگر نیازی به برگ ها ندارید، آن ها را بچینید و برگ ها را در فریزر قرار دهید.
- اگر به طور منظم بچینید دوازده گیاه ریحان 4تا6 فنجان برگ در هفته تولید خواهد کرد.
- بهترین روش برای ذخیره سازی ریحان فریز کردن است فریز کردن مانع از دست رفتن طعم آن می شود. به همین منظورکل گیاه را خشک کنید و در کیسه های پلاستیکی بدون هوا بریزید و سپس در فریزر قرار دهید.
- یک روش ذخیره سازی دیگر خشک کردن ریحان است ( اگر چه برخی از طعم آن از بین خواهد رفت ). برگ ها را از ساقه جدا کنید و آن ها را در سایه قرار دهید. پس از 3 تا 4 روز، اگر گیاهان به طور کامل خشک نشده باشند، آن ها در فر با پایین ترین تنظیمات حرارتی قرار دهید و در آن را کمی باز بگذارید.
اولین دیدگاه را ثبت کنید