عرق نعناع و 14 خاصیت شگفت انگیز
گیاه نعناع :
نعناع گیاهی محبوب و خوشبو کننده عالی برای دهان است که صدها سال است که به دلیل خاصیت دارویی از آن استفاده می شود. از نعناع می توان در بسیاری از آماده سازی های آشپزی به شکل تازه یا خشک استفاده کرد. طبع نعناع گرم و خشک است.
مراحل تولید عرق نعناع چگونه است؟
از هر گیاهی مانند برگ نعناع، بیدمشک، ریحان، گل محمدی یا زیره که دارای رایحه و اسانس باشد، می توان عرقیات گیاهی تولید کرد. برای تولید عرق گیاهی، ابتدا آب و ماده معطر که همان گیاه باشد، می جوشانند. پس از تبخیر آب، عملیات سرد کردن بخار و تقطیر به صورت سنتی یا صنعتی انجام می شود و مایعی که با تقطیر به دست آمده ، همان آب معطری است که ما ایرانی ها به آنها عرق گیاهی می گوییم. طی فرآیند تبخیر و تقطیر، اسانس و رایحه گیاه داخل مولکول های آب نفوذ می کند و در اصطلاح علمی، آب معطر مقطر تولید می شود. این آب های معطر مقطر، علاوه بر طعم و رایحه خوبشان، خواصی هم برای بدن دارند. ما ایرانی ها معمولا فقط به مایعی که از گلبرگ های گل محمدی تهیه می شود، «گلاب» می گوییم و سایر آب های معطر مقطر را «عرق گیاهی» یا «طبی» می نامیم.
خواص عرق نعناع:
1- مشکلات دستگاه گوارش و معده درد :
اگر دچار معده درد هستید ، نوشیدن یک فنجان عرق نعناع می تواند معده را آرام کند و با متعادل کردن فرآیند گوارش و تسکین التهاب احتمالی، گوارش را بهبود بخشد.استفاده از عرق نعناع به عنوان یک درمان برای طیف وسیعی از شرایط گوارشی، از جمله سوء هاضمه ، سندرم روده تحریک پذیر، درد معده در کودکان است. نعناع در برابر میکروبهای مضر عمل می کند ، آرامش عضلات را تنظیم می کند و به کنترل التهاب کمک می کند.
نعناع توانایی افزایش ترشح و گردش صفرا را دارد که این مسئله به تسریع فرآیند گوارش کمک می کند. نعنا حتی می تواند درون شکم را گرم کند که این مسئله، خروج گاز از بدن که طی فرآیند گوارش به وجود می آید را تسهیل می کند.
اگر دچار معده درد هستید ، نوشیدن یک فنجان عرق نعناع می تواند معده را آرام کند و با متعادل کردن فرآیند گوارش و تسکین التهاب احتمالی، گوارش را بهبود بخشد.همچنین عرق نعناع به دلیل گیاهی بودن، فیبر بالایی دارد که معده درد ناشی از یبوست یا سوء هاضمه را تسکین می دهد.
2- درمان آلرژی :
گیاه نعناع حاوی یک ماده آنتی اکسیدان و ضد التهاب بنام اسید رزماریک هستند. اسید رزماریک باعث کاهش علائم آسم می شود.
3- تسکین دهنده علائم سرماخوردگی :
نعنا حاوی منتول است. این ماده ضدعفونی کننده معطر است که می تواند به شکسته شدن خلط و مخاط کمک کند و باعث می شود که راحت تر بیرون بریزید.
4- کاهش افسردگی و خستگی :
نعنا یک محرک طبیعی است و بوی آن به تنهایی می تواند انرژی شما را شارژ کند و دوباره عملکرد مغز شما را در سطح بالاتری انجام دهد و خستگی های جسمی و روحی را قبل از اینکه به مشکلات بدتری مانند اضطراب و افسردگی منجر شوند از بین می برد.
5- لاغری با عرق نعناع :
افرادی که تمایل دارند وزن خود را کاهش دهند، یک ربع قبل و بعد از مصرف غذا ، نصف استکان عرق نعنا مصرف کنند چرا که مصرف نعنا، میزان چربی سازی را در بدن کاهش می دهد. افرادی که اقدام به لاغری و کاهش وزن می کنند، ممکن است به دلیل اینکه چاق شدند دچار مزاج سرد شوند، در نتیجه از عوارض ساده ی آن ایجاد یبوست و نفخ معده است.
به این افراد توصیه می شود که مصرف مقداری عرق نعنا را در برنامه ی غذایی روزانه خود قرار دهند. مصرف عرق نعنا باعث می شود تا حرارت معده افزایش یابد و در نتیجه هضم معده را بالا می برد ؛ ازسوی دیگر، میزان چربی سازی نیز در بدن کاهش می یابد.
6- عرق نعناع و زنان شیرده :
شیر مادر هنوز هم، روش درست انتقال مواد مغذی از جسم مادر به نوزاد است. علم نیز با یافتن فواید متعدد شیردهی برای مادر و نوزاد، این مسئله را تایید میکند. متاسفانه، شیردهی باعث بروز ناراحتیهایی از جمله آسیب نوک سینه برای مادر میشود. عرق نعنا میتواند راهی برای حل این مشکل باشد. استفاده از عرق نعنا برای درمان ترک و درد نوک سینه به ویژه برای مادرانی که نخستین تجربه شیردهی را دارند موثر است.
7- کاهش مشکلات تنفسی :
عرق نعناع حاوی منتول کافی برای درمان بسیاری از مشکلات تنفسی مخصوصا مشکلات ناشی از احتقان و التهاب به کار میرود. عطر عرق نعنا که به اندازه خود روغن منتول قوی نیست میتواند به رفع احتقان بینی، گلو، نایژهها و ریه کمک کند. به همین دلیل است که نوشیدن عرق نعنا به عنوان یک دمنوش گیاهی نه تنها جسم و ذهن را شاداب و تازه میکند بلکه سیستم گردش اکسیژن را نیز بهبود بخشیده و شما را سالمتر میکند.
8- حفظ سلامت دهان:
منتول موجود در عرق نعناع خواص ضد میکروبی دارد به همین سبب از آن در کنار الکل اتیل برای تهیه برخی دهانشویه ها استفاده می کنند. دهانشویه های حاوی منتول برخلاف دهانشویه های الکلی، ، دهان را خشک نمی کنند و مری را آرام کرده و التهاب و خشکی آن را کاهش می دهند.
9- درمان سردرد و خواب راحت:
خوردن روزانه دمنوش و عرق نعناع به دلیل خاصیت ضد التهابی آن، به آرامش و تخلیه ذهن از نگرانی ها و کاهش استرس و آرامش ذهن و خواب راحت، کمک شایانی می کند برای درمان سردرد های سرد مزاجان و سردردهای میگرنی مفید است.
10- تنظیم و تعادل هورمونهای زنانه و قاعده آور:
از خواص عرق نعناع در طب سنتی کمک به تنظیم و تعادل هورمونهای زنان است. عرق نعناع محرک رحم بوده و مصرف آن قاعده آور می باشد.
11- عرق نعناع برای لطافت و نرمی پوست:
استفاده از ترکیب عرق نعناع و روغن نعناع می تواند موجب بهبود سطوح کلاژن پوست شده و شادابی و نرمی آن را در پی داشته باشد.
12- تقویت حافظه :
نوشیدن عرق نعناع ما را باهوشتر میکند. همانگونه که در بالا گفته شد، منتول موجود در برگ نعنا خاصیت تحریک کنندگی دارد و هوشیاری و عملکرد ذهنی ما را افزایش میدهد.
13- عرق نعناع مفید برای کبد :
نعناع بهترین دوست کبد است. کبد را تمیز کرده و صفرا را رقیق می کند و کلسترول خون را پایین می آورد.
14- عرق نعنا برای کودکان:
به هضم آسان غذا در کودکان کمک می کند و سبب بهبود دل پیچه و رفع اسهال و رفع مسمومیت های ناشی از غذا و گرمازدگی در کودکان و نوزادان می شود همچنین رقیق شده آن با مقدار آب فراوان برای درمان کولیک نوزادان مفید است.
میزان مصرف عرق نعناع:
برای مصرف این عرق های سنتی حجم کاملا مشخصی وجود ندارد و مقدار مصرف در گروه های سنی و جنسی مختلف متفاوت است . در صورت احساس نفخ و دل درد یک استکان عرق نعناع در هر وعده، مناسب است اما اگر غلظت و بوی عرق نعناع زیاد باشد نصف استکان از آن را مصرف کنید.
عوارض جانبی عرق نعناع :
- افرادی که به خود گیاه نعناع حساسیت دارند و با خوردن آن دچار واکنش های آلرژیک می شوند، نه تنها عرق نعناع، بلکه هیچ یک از محصولاتی را که بر پایه گیاه نعناع تولید شده است، نباید مصرف کنند.
- افرادی که دچار رفلاکس معده هستند باید عرق نعنا را به دلیل شل کنندگی دریچه تحتانی مری، با احتیاط مصرف کنند. در اوایل بارداری مصرف عرق نعناع باید با احتیاط و تحت نظر پزشک باشد. استفاده زیاد از عرق نعناع برای کودکان و نوزادان مضر بوده و تاثیر منفی بر سیستم گوارش، حرکات تنفسی و قلب آنها دارد.
- زیاده روی در مصرف عرق نعناع باعث بالا رفتن فشار خون و ایجاد برخی ناراحتی های گوارشی می شود. افراد حساس به گیاه نعناع باید در مصرف عرق نعناع احتیاط کنند. مصرف زیاد عرق نعناع سبب ایجاد یبوست می شود.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.