ظرف های مخصوص فر؛ چه ظرف هایی را میشود در فر قرار داد

مدیریت سایت
آخرین بروز رسانی: 14 اردیبهشت 1400
بدون دیدگاه
3 دقیقه زمان مطالعه
ظرف های مخصوص فر

اگر در آشپزی از فر استفاده میکنید باید توجه داشته باشید که از ظرف های مخصوص فر استفاده نمایید. در این مطلب قصد داریم راجب این موضوع صحبت کنیم .با ما همراه باشید تا بگوییم چه ظروفی مناسب یا نامنساب برای قرار گرفتن در فر هستند.

اگر در منزل فر داشته باشید و اهل آشپزی با آن باشید این مطلب حسابی به دردتان می‌خورد. در توضیحات بخش‌هایی از مطلب، جزئیاتی ذکر شده است درباره اینکه کدام انواع ظروف برای تهیه کدام انواع مواد غذایی یا خوراکی در فر بهترین انتخاب‌اند. با ما همراه باشید.

 چه جنس ظرف‌هایی را می توان داخل فر قرار داد ؟

  • ظرف‌های فلزی: مانند ظرف‌هایی که از جنس فولاد ضد زنگ‌اند. البته به‌ شرط آنکه دسته چوبی یا پلاستیکی نداشته باشند که موجب سوختن آنها شود .
  • ظرف‌های سیلیکونی: این ظروف از دیگر ظرف های مخصوص فر هستند. ظرف‌های سیلیکونی مخصوصا برای طبخ و پخت مواد خوراکی در فر طراحی و ساخته شده‌اند.
  • ظرف‌های سرامیکی: باید توجه کنید برخی ظروف سرامیکی برچسب یا پرداخت تزیینی دارند. نباید از این نوع ظروف سرامیکی در فر استفاده کرد. هنگام خرید ظرف‌های سرامیکی، بپرسید که امکان گذاشتن محصولی که می‌خرید در فر وجود دارد یا خیر تا بعدا به مشکل بر نخورید.
  • ظرف‌های شیشه‌ای مخصوص فر:نکته مهم این است که این ظرف‌ها را در معرض نوسان‌های ناگهانی حرارتی نباید قرار دهید؛ به عنوان مثال اگر بخواهید ظرف را از فر داغ خارج کنید و زیر آب سرد بگیرید یا آنکه ظرف شیشه‌ای یا سرامیکی را مستقیم از فریزر خارج کنید و در فر در معرض حرارت بالا قرار دهید. در این صورت، ممکن است ظرف ترک بخورد و آسیب ببیند.

 

پر کاربردترین ظرف های مخصوص فر :

در این بخش، پرکاربردترین ظروف مخصوص فر را به شمت معرفی خواهیم کرد. همچنین، نکاتی در مورد ویژگی‌ها و کاربردهای هر یک از آنها و اینکه برای پخت چه نوع خوراکی‌هایی بهترند در اختیارتان قرار میدهیم.

۱. ظروف آلومینیمی مخصوص فر

ظرف های مخصوص فر آلومینیومی

آلومینیم وزن کمی دارد و قیمت آن نیز پایین می باشد و برای پخت کیک در فر انتخاب خوب و مناسبی است. البته بهتر است استفاده از این نوع ظروف برای پخت کیک را محدود به کیک‌ها و شیرینی‌های ساده کنید که خیلی زمان پختشان طولانی نباشد. اگر از انواع ظروف آلومینیمی سنگین و ضخیم استفاده کنید که لایه اکسیدِ محافظ دارند (اصطلاحا به این نوع ظروف آلومینیمیِ مخصوص فر، آنودایزشده، به انگلیسی Anodized می‌گویند)، از بابت طولانی‌شدن زمان پخت دیگر جای نگرانی نخواهد بود. این دسته از ظروف آلومینیمی تحمل حرارت‌های بالاتر را دارند.

انواع کیک‌ها و نان‌ها، شیرینی‌جات و بیسکویت، نان‌های شیرینی مربایی (تارت) و خوراکی‌های دیگری نظیر اینها، که معمولا زمان پختطولانی ندارند را میتوان داخل ظروف آلومنیومی در فر قرار داد. بهتر است کیک‌ها و شیرینی‌های میوه‌ای را در ظرف‌های نازک‌ تر آلومینیمی نپزید.

[box type=”warning” align=”aligncenter” class=”” width=””]در استفاده از ظروف آلومینیمی مخصوص فر که ظریف‌ تر و نازک‌ ترند یا لایه اکسید محافظ ندارند باید کمی مراقب باشید. اگر زمان پخت در فر در این ظروف طولانی شود، احتمال سوختن یا خشک‌شدن مواد غذایی یا حتی آسیب‌ دیدن ظرف وجود خواهد داشت.[/box]

۲. ظروف چدنی با پوشش نچسب

ظروف چدنی با پوشش نچسب از ظرف های مخصوص فر

ظرف های چدنی از دیگر ظرف های مخصوص فر محسوب می شوند. غذاهایی مانند انواع سوپ یا آش را می‌توان در فر و با استفاده از ظروف چدنی پخت (و البته سایر غذاها و خوراکی‌هایی را که دستورپخت مشابه دارند)؛ مثلا خوراک گوشت و سبزیجات را که در آبِ گوشت یا چیز دیگری پخته می‌شود می‌توان در این نوع ظروف در فر پخت.

۳. ظروف های مخصوص فر از جنس شیشه

بعضی از انواع ظرف های مخصوص فر از جنس شیشه‌ هستد که کاربردهای مختلف و متعددی دارند. البته بیشتر برای پخت کیک، شیرینی، انواع پای و چیزهای دیگری نظیر اینها استفاده می‌شوند. پخت خوراک گوشت و سبزیجاتِ مورد قبلی هم با این ظروف شیشه‌ای مخصوص فر امکان‌پذیر است.

ظروف شیشه‌ای متعددی هستند که حرارت‌های بالا را تحمل می‌کنند. البته برخی از مارک‌ها و مدل‌ها از این حیث بهترند و مقاومت بیشتری در برابر حرارت دارند. اگر نمی‌خواهید ظرف شیشه‌ای را طولانی‌مدت در فر بگذارید، همان مدل‌های معمولی نشکن کار شما را راه خواهد انداخت .

۴. ظروف چند لایه مخصوص فر

ماهیتابه‌های چندلایه از دیگر ظرف های مخصوص فر هستند که میتوانید از آنها استفاده کنید. برای درست‌کردن این نوع ظرف‌ها، لایه‌هایی از فلزهای مختلف مس، آلومینیم، فولاد ضدزنگ و تیتانیوم را روی هم می‌ریزند. نتیجه کار ماهی‌تابه چندلایه خواهد بود که بسیار کارآمد است و برای پخت انواع مواد خوراکی و غذایی در فر، کارایی خواهد داشت. البته در حال حاضر، بیشتر مدل‌های ظروف چندلایه با فولاد ضدزنگ و یک پوشش آلومینیمی درست می‌شوند.

خوبی این نوع ماهیتابه‌ها این است که در آنِ واحد، از مزایای فلزات مختلف بهره‌مندند؛ مثلا فولاد ضدزنگ جلوی واکنش میان آلومینیم با غذا را می‌گیرد، سرعت پخت را آهسته‌تر می‌کند و در نهایت، نمی‌گذارد غذا بسوزد.

 

۵. سایر ظرف های مخصوص فر

در ادامه، به‌طور فهرست وار، به سایر ظروفی اشاره خواهیم کرد که بسته به برخی مسائل و در برخی مواقع، برای استفاده در فر مناسب‌اند و از این حیث کاربرد دارند:

  • ظروف سنگی؛
  • ظروف سیلیکونی؛
  • ظروفی از جنس فولاد ضدزنگ؛
  • ظروف حلبی (ظرف‌هایی از جنس قلع).
از ظروف حلبی در فر فقط در شرایطی استفاده کنید که ظرف حلبی جنس و کیفیت خوبی داشته باشد و به‌خوبی روی آن کار شده باشد. اگر از انواع تیره‌ تر این ظروف استفاده می کنید، حرارت فر را همیشه ۱۰ درجه کمتر از آنچه در دستور پخت ذکر شده تنظیم کنید؛ چون این نوع ظرف‌ها، به‌خاطر رنگ تیره‌شان، حرارت را بیشتر جذب می‌کنند و داغ‌ تر خواهند شد .

[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]ممکن است ظرف خاصی که شما می‌خرید از جنس ظروف مناسب ذکرشده در این مطلب باشد، اما بازهم نتوان از آن در فر استفاده کرد؛ بنابراین، همیشه هنگام خریدِ آنچه مدنظر دارید خوب تحقیق کنید و از اینکه در فر قابل‌استفاده هست یا خیر مطمئن شوید. این نکته را به‌ویژه هنگام خرید ظروف شیشه‌ای یا ظروف آلومینیمی با ضخامت کمتر مدنظر داشته باشید.[/box]

از چه ظرف هایی نباید در فر استفاده کرد؟

ظرف های مخصوص فر – از چه ظروفی نباید در فر استفاده کرد؟

از ظرف های پلاستیکی نباید در فر استفاده کرد . البته برخی مدل‌های ظرف‌ های پلاستیکی قابلیت تحمل حرارت بالا را دارند؛ اما یافتن این نوع ظرف‌ها کار ساده ای نیست. بهتر است تا حد ممکن از آشپزی با ظروف پلاستیکی در فر بپرهیزید. البته با هر ظرف شیشه‌ای هم نمی‌توان در فر غذا پخت. در این بخش، از جزئیات بیشتری درباره ظروف نامناسب در فر خواهیم گفت.

۱. ظروف پلاستیکی

هیچ فرقی نمی‌کند ظرف پلاستیکی از چه نوعی باشد و تحت چه شرایطی درست شده باشد، به‌هیچ‌ عنوان نباید از این ظرف‌ها در فر استفاده کرد، هرقدر هم که حرارت فر کم باشد.

[box type=”warning” align=”aligncenter” class=”” width=””]پلاستیک، وقتی در معرض حرارت قرار گیرد، مواد شیمیایی مضری آزاد می‌کند و خاصیت غذا را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد که موجب آسیب به غذا و همچنین فر شما خواهد شد[/box]

۲. ظروف شیشه‌ای نامناسب برای فر

ظروف شیشه‌ای خیلی سرد از ظرف های مخصوص فر نیستند

در قسمت های بالا اشاره شد که از برخی ظروف شیشه ای مخصوص میتوان در فر استفاده کرد اما نه همه آنها. شیشه باید تحت شرایط خاص و در معرض حرارت‌های بالا درست شده باشد که بتوان از آن در فر استفاده کرد. اگر ظروف شیشه‌ای خیلی سرد و یا ترک‌ خورده و آسیب‌دیده باشند، گذاشتن آنها در فر کار درستی نیست.

حتی اگر ظرف‌های شیشه‌ای مستحکم را هم وقتی خیلی سردند در فر بگذارید، ممکن است ترک بخورند یا بشکنند. تغییرات ناگهانی دما ممکن است به شیشه آسیب بزند و فرقی نمی‌کند چقدر مستحکم باشد.

آیا می‌شود از ظروف چینی در فر استفاده کرد؟

ظرف های مخصوص فر - استفاده از ظروف چینی در فر

ظروف چینی مدل های مختلفی دارند و فقط برخی از آنها را میتوان برای پخت و پز داخل فر قرار داد. هنگام خرید ظرف چینی، اگر قصد استفاده از آن در فر را دارید، کمی راجع‌ به این موضوع تحقیق کنید و  اینکه ظرف چینی تحت چه حرارت و دمایی درست شده است یا آنکه از چه مواد و متریالی برای تهیه‌اش استفاده شده است.

ظرف‌های چینی اکثرا تحمل حرارت فر را ندارند، به‌خصوص مدل‌ها و انواع قدیمی‌تر این ظرف‌ها.

نکات پایانی

  • اگر قصد خرید ظرف های مخصوص فر را دارید و هدفتان از خرید این ظروف صرفا پخت و پز داخل فر می باشد حتما با تحقیق و پرسجو کامل در مورد متریال ساخته شده و توان حرارتی آن محصول اقدام به خرید نمایید .
  • اگر محصول موردنظر را از میان ظرف‌های فلزی یا آهنی و امثال آن انتخاب کنید که استحکام بیشتری دارند، جای نگرانی کمتروجود دارد. منتها وقتی قصد خرید محصولاتی را دارید که ظریف‌ترند و مثلا از شیشه یا آلومینیم نازک درست شده‌اند، حتما باید تحقیق کنید و ببینید محصول خاصی که مدنظر شماست در فر قابل‌ استفاده خواهد بود یا خیر.

نظرات شما

اگر تجربه و یا اطلاعات خاصی در مورد ظرف های مخصوص فر دارید با ما در میان بگزارید و در قسمت «ارسال دیدگاه» مطرح کنید. اگر هم خواندن این مطلب برایتان مفید بود، لطفا آن را برای دوستانتان بفرستید.

 

بدون دیدگاه
اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.