روش نگهداری و تکثیر گیاه دیفن باخیا
دیفن باخیا ( Dieffenbachia amoena ) یک گیاه رایج و محبوب و همچنین زیبا از سالهای بسیار دور است. نام این گیاه از نام فردی به نام جوزف دیفن باخ سر باغبان گیاهشناسی وین برداشت شده است. دیفن باخیا حدود ۱۲ گونه مختلف در جهان دارد و از خانواده بزرگ گیاهان اراسه ( Araceae ) است و متعلق به بخشهای مرکزی و جنوبی قاره آمریکاست.
این گیاه زیبا برگهای بزرگی دارد که ترکیبی از رنگهای زرد ، سبز و سفید است. برگهای این گیاه همزمان با بلند شدن ساقه رشد میکنند و به مرور زمان ساقه را لخت میکنند. چون در اثر رشد گیاه برگهای پایینی میریزند و ساقه را به صورت یک میله تک انشعابی تنها میگذارند.
دیفن باخیا در دسته گیاهان تصفیه کننده هوا قرار دارد ! این گیاه آلودگیهای هوا را جذب میکند و هوای پاکیزهتری را برای محیط خانه و یا منزل شما فراهم میکند.
[box type=”warning” align=”aligncenter” class=”” width=””]نکته مهم در مورد دیفن باخیا این است که از دسته گیاهان سمی محسوب میشود.سلول های این گیاه حاوی کریستال های اگزالات کلسیم است . پس از تماس کودکان و حیوانات با گیاه خودداری کنید. چون این گیاه موادی دارد که میتواند چشم یک انسان را هم نابینا کند. البته با مراقبت میتوانید از داشتن این گیاه زیبا لذت ببرید.[/box]
[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]نام دیگر این گیاه، عصای بی عقلی یا عصای خاموش است! چون اگر خورده شود، به علت شیره سمی داخل آن ، ممکن است فرد قدرت تکلم خود را از دست بدهد.[/box]
نگهداری دیفن باخیا
آبیاری دیفن باخیا :
یکی از نکات بسیار مهم در نگهداری دیفن باخیا میزان آبیاری آن است. چون این گیاه به آبیاری حساس است. رطوبت معمولی خاک مطلوب این گیاه است. توصیه میکنیم ابتدا آن را به خوبی آبیاری کنید. سپس اجازه دهید بین هر بار آبیاری، گیاه کاملا خشکی را احساس کند. برای آبیاری بعدی بگذارید خاک به خشکی برسد. درباره گیاهان بسیار بزرگ دقت کنید که کمی میزان آب را افزایش دهید.
دیفن باخیا در طی ماههای تابستان ، بیشتر از زمستان نیازمند آبیاری می باشد. رشد این گیاه از اواخر اسفند آغاز شده و در میانه آبان به پایان میرسد.آبیاری بیش از حد ممکن است باعث گوشتی شدن ریشه، ضعیف شدن رشد و در نهایت قارچی شدن ساقه شود. پس مطمئن شوید که گلدان دارای حفرات زهکشی متعددی باشد. مثل همیشه، زهکشی مناسب خاک نیز بسیار مهم است.
نور مناسب دیفن باخیا :
دیفن باخیا به محیط روشن با نور غیر مستقیم نیاز دارد. بهتر است گیاه را در فاصله کمی از پنجره جنوبی یا شرقی قرار دهید. پس در نظر داشته باشید در هنگام قرار دادن آن در نقاط مختلف منزل به نور زیادی احتیاج ندارد. البته دیفن باخیا در صورت دریافت نور کامل خورشید نیز رشد نسبتا خوبی خواهد داشت. حتی بعضی از انواع آن تحت نورهای مصنوعی نیز رشد میکنند. نور کامل خورشید موجب تیره و کدر شدن برگهای دیفن باخیا میشود. البته تیرههای سبز تیره به سایه بیشتر مقاومت میکنند. اما به طور کلی سایه باعث میشود گیاه به رشد علفی بیافتد. در کل نور زیاد سبب سوختن برگهای دیفن باخیا میشود .
دمای مناسب نگهداری دیفن باخیا :
دمای بین 15 تا 24 درجه برای نگهداری و رشد دیفن باخیا مناسب است. در واقع بهترین رشد آن در این بازه دمایی صورت میگیرد.محیط نسبتا گرم را دوست دارد و سرما باعث ریزش برگهای پائینی گیاه میشود. رشد این گیاه در دمای زیر 15 درجه آرامتر صورت میگیرد. بعضی از انواع دیفن باخیا در دمای زیر 10 درجه، آثار آسیب دمایی ناشی از سرما را از خود نشان میدهند. در نتیجه سعی کنید آن را در محیطی با دمایی که گفته شد قرار داده و از قرار دادن آن در محیط سرد بپرهیزید.
رطوبت مناسب دیفن باخیا :
به رطوبت معمولی نیازمند است. ساخت جزیره میتواند برای تامین رطوبت گیاه موثر باشد.
خاک دیفن باخیا :
ترکیب مناسب برای خاک دیفن باخیا : یک سوم خاک رس چندمنظوره – یک سوم خزه ذغال سنگ – یک سوم سنگریزه و یا پرلیت.
اگر دیفن باخیا را در باغچه کاشته اید، در انتخاب ترکیب نهایی خاک آزادید. ترکیبی که در بالا ذکر کردیم میتواند برای آن بسیار مفید باشد.
بهترین زمان برای تغییر خاک و یا انتقال گیاه به گلدان جدید، فصل بهار است. خاک باید از زهکشی مناسبی برخوردار باشد. چون این گیاه خاک بسیار مرطوب و همیشه خیس را دوست ندارد. خاک خیس باعث پوسیدگی ریشهها خواهد شد.
کود دهی دیفن باخیا :
راحتترین روش برای کوددادن به گیاه دیفن باخیا، این است که هر یک بار در میان پس از آبیاری گیاه، به آن کمی کود مایع اضافه کنید. هرگز در زمستان به گیاه کود ندهید، در این فصل آبیاری به تنهایی برای گیاه کافی است.
یک کود متعادل حلال در آب انتخاب کنید و در حین آبیاری گیاه، آن را در نصف قدرت توصیه شده به گیاه اضافه کنید.
هنگامی که گیاه را به گلدان جدید منتقل کرده و یا خاک آن را عوض کردید، از کود جامد با رهایش طولانی مدت استفاده کنید. همیشه به دستور اصلی نوشته شده روی کود دقت کنید و طبق آن جلو بروید.
بنابراین اگر دوست دارید، دیفن باخیا شما خوب رشد کند، کود دهی به آن را فراموش نکنید.
هرس کردن دیفن باخیا :
نیاز نیست بپرسید چه زمانی برای هرس کردن این گیاه مناسب است، چون اصلا به این کار نیازی ندارد! برگهای قدیمی، خود به خود زرد میشوند و باید آنها را جدا کنید. در غیر این صورت به هرس کردن قابل توجهی نیاز نخواهد داشت.
تکثیر دیفن باخیا :
آخرین نکته در نگهداری دیفن باخیا تکثیر این گیاه است.روش های زیادی برای تکثیر این گیاه وجود دارد، این گیاه با مسن شدن برگ های خود را از دست می دهد و کوچک تر می شود به این ترتیب با قلمه زدن می توان به تکثیر این گیاه پرداخت. بهترین زمان قلمه زدن در اوایل تابستان است. ما در این قسمت معمول ترین و ساده ترین روش قلمه زدن را آموزش می دهیم.
اگر گیاه شما بسیار بلند شده و ساقه بسیار لخت شده ، بهتر است که گیاه را قلمه بزنید. با این کار هم گیاه کوتاهتری خواهید داشت و هم چند دیفن باخیای دیگر به دست میآورید.ابتدا باید از دستکش استفاده کرد سپس ساقه گیاه را با چاقو می بریم جوری که از جایی که ساقه به برگ ها متصل می شود اگر طول ساقه زیاد بود تقریبا ده الی پانزده سانت از آن را نگه می داریم. این قسمت از گیاه را که در واقع قسمت بالایی و سر گیاه است ، از قسمت ساقه درون آب قرار دهید تا ریشه دار شود. پس از ریشهدار شدن گیاه را در خاک بکارید. میتوانید همان ابتدا آن را درخاک بکارید .
اما با بقیه ساقه که بدون برگ است چه باید کرد :
ساقه را به قسمتهای ۵ سانتی برش بزنید.
فقط در اینجا به یک نکته دقت کنید :
آن قسمت از ساقه دیگر که باقی ماند را برمی داریم در روی ساقه این گیاه دایره های کوچکی می بینیم که مانند جوش به بیرون زده اند که قابلیت جوانه زنی و ریشه دادن را دارند و مناسب برای قلمه زدن هستند سپس ساقه را از قسمت ریشه چندین تکه می کنیم هر قسمت از قلمه باید دارای یک جوانه مطلوب باشد هر چه قلمه به ریشه نزدیک تر باشد عمل ریشه دادن هم زودتر اتفاق می افتد.
زمانی که قلمه ها را برش زدیم باید یک روز در هوای آزاد بمانند تا شیره ان خشک شود و دوطرف آن را آغشته به قارچ کش میکنیم سپس به سراغ کاشت آن در گلدانی مناسب می رویم برای کاشت آن باید از خاک کمی مرطوب که حاوی کمپوست مخصوص بذر و قلمه است استفاده شود سپس قلمه ها را به صورت عمودی طوری که ان دایره های کوچک رو به بالا باشند و بعد ان را در خاک فرو می کنیم طوری که دو الی سه سانت داخل خاک برود البته قلمه ها را هم می توان به صورت افقی کاشت در این صورت باید نیمی از آن داخل خاک برود.
بعد از این که قلمه ها را در گلدان قرار دادیم روی ان را با سلفون یا کیسه پلاستیکی می پوشانیم این کار را برای حفظ رطوبت داخل گلدان انجام می دهیم و سپس گلدان ها را به جایی دور از تابش مستقیم نور خورشید قرار می دهیم قلمه ها ممکن است یک الی تا دو ماه عمل ریشه دادن را انجام ندهند پس باید صبوری کرد در طی این مدت باید هر از گاهی کیسه پلاستیکی را برداریم تا تهویه مطلوب انجام شود. زمانی که قلمه ها ریشه دادن و به اندازه کافی رشد کردند باید کیسه پلاستیکی را برداریم و مانند یک گیاه معمولی به ان رسیدگی کنیم.
تکثیر دیفن باخیا با آب:
تکثیر آن را می توان به صورت ریشه دادن در آب هم انجام داد به این صورت که قلمه ها در آب می گذاریم تا ریشه دهد و سپس به گلدان منتقل کرد.
تکثیر دیفن باخیا از طریق پاجوش :
به این صورت است که در ساقه اصلی پاجوش هایی وجود دارند که دارای ریشه هستند با جدا کردن آن ها از ساقه مادر و قرار دادن آن در خاک یکی از راه های ساده برای تکثیر این گیاه است. پاجوش ها باید به اندازه کافی رشد کرده باشند تا بتوانیم آنها را ها جدا کنیم.
اولین دیدگاه را ثبت کنید